Beweging in praktijk

Beweging in praktijk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Beweging-in-praktijk: Topsport - inleiding


  • Ben je een talentvolle sporter en wens je op de best mogelijke manier te gaan trainen?
  • Ben je een (top)sporter en wil je meer kennis omtrent blessurepreventie, trainingsmethodes, voeding, flexibiliteitstraining, werken met hartslagmeters,...
  • Je bent reeds heel goed in je discipline maar je wil nog verder op de fysieke details gaan werken
  • Je wil meer verantwoordelijkheid nemen en vaardigheden ontwikkelingen die je niet alleen een betere atleet maken maar je ook als 'persoon' doen groeien?
  • Je bent clubleider en je wenst up-to-date informatie bij jouw club?
  • Je bent begeleider van talentvolle sporters en je wil meer te weten komen over de principes van 'Applied Functional Science' en hoe deze principes de prestaties van je atleten kunnen verbeteren?
  • Je wil starten met golfen, golfletsels vermijden of aanpakken, je golfprestaties verbeteren? Meer info

DVD: blessurepreventie en krachttraining door mobiliteit en flexibiliteit
Wat kunnen we leren van de Cybex-test bij (prof)voetballers? Of niet leren?
Stabilisatietraining voor voetballers...anders bekeken.
Voorste kruisbandletsels epidemisch in het voetbal?

Artikel: 'Blessurepreventie en krachttraining door mobiliteit en flexibiliteit', door Willem Timmermans.
Gepubliceerd in de maart 2011 editie van Dug-Out, professioneel voetbalmagazine, klik hier voor een deel van het artikel.
Dug-out bestellen


De principes van 'Applied Functional Science' geven ons andere inzichten in het menselijk bewegen, trainen en revalideren. De inzichten geen ons de mogelijkheid om de sportspecifieke behoeften te analyseren en te bouwen in onze trainingen. Zo zal een training voor een basketter er anders gaan uitzien dan de training van een tennisser.

Logisch?
Gelukkig maar, nochtans zien we vandaag de dag nog heel veel topsporters die in de fitness 'dezelfde' trainingen doen.

Persoonlijke ontwikkeling in de sport? Wat zijn de voordelen voor de atleet vandaag, morgen, en na de carrière

Meer weten over voetbalopleidingen

Hoe komt dat?
Is het een gebrek aan scholing? Kennis? Inzichten?
Met het concept: 'Vorm jezelf tot een atleet' gaan we onze talentvolle jongere/sporter opleiden tot een sterke atleet met persoonlijkheid. De kennis en vaardigheden die de atleet ontwikkelt zal hem de mogelijkheid geven om zijn lichaam voor te bereiden op de best mogelijk manier, zodat hij niet altijd afhankelijk is van externe hulp. Die externe hulp zal niet altijd aanwezig kunnen zijn in het tussenseizoen, na letsel,...
Het functionele stretchprogramma voor (top)voetballers en voetbaltrainers


Beweging-in-praktijk: Topsport - Functioneel trainen


Win ik mijn duel met de schouder of met de heup?

Nu we meer inzicht krijgen in de biomechanica en de spierketens in ons lichaam kunnen we onze bewegingen veel doelgerichter en vooral efficiënter maken dan voorheen. We gaan de klassieke geïsoleerde spiertraining vervangen door geïntegreerde bewegingen die gelinkt zijn aan de bewegingen die de topsporter effectief moet maken voor zijn/haar sport. Voetbal – DVD: blessurepreventie en krachttraining door mobiliteit en flexibiliteit
Video: stabilisatietraining voor voetbal





Energie sparen!

Maak gebruik van de elastische capaciteit van je spieren om energie te sparen en gebruik die energie voor je topprestaties! Opsporen en beïnvloeden van compensaties van het lichaam geeft betere prestaties en minder kans op kwetsuren.

Het belang van fascia in blessurepreventie, training en revalidatie

Functioneel stretchen voor jeugdvoetballers











Train ik mijn buik het best in ruglig, in zijlig of in stand?
Wat is de invloed van de kuit op mijn loopvermogen?
Hoe kan mijn heup mijn tennisopslag beïnvloeden?

Wens je een antwoord op deze en veel andere vragen of zou je graag de ervaring maken om te gaan trainen volgens de nieuwste visie en meest up-to-date research, twijfel niet langer en ondervind zelf hoe je je topprestaties nog verder kan optimaliseren. Voetbal – DVD: blessurepreventie en krachttraining door mobiliteit en flexibiliteit





Het belang van buikspiertraining in topsport?

We zien nog steeds heel veel topsporters buikspieroefeningen doen in ruglig, terwijl ze hun sportactiviteit in stand uitvoeren, denk maar aan voetballers, basketballers, volleyballers,...
Als we een beter inzicht krijgen in het menselijk bewegen en begrijpen hoe het lichaam, onze spieren en ons zenuwstelsel werkt dan kunnen we concluderen dat er maar weinig 'positieve' transfer is van oefenen op de grond naar je ... staande sport.
Wereldwijd zijn er nog teveel mensen die de klassieke 'crunch' (een verbeterde versie van de sit-up) gaan uitvoeren en mijn ervaring in het werken met topsporters en professionele clubs leerde me dat we in het trainen van buikspieren nog veel progressie kunnen boeken.
Vaak zijn de trainers niet voldoende opgeleid in de materie en blijven ze vastklampen aan hun 'methodes' van vroeger. Via ons concept 'Vorm jezelf tot een atleet' gaan we trainers en spelers helpen om buikspieren en hun werking beter te begrijpen en via voorbeelden tonen hoe we ze op een meer 'functionele' manier kunnen trainen.


The Fat Decimator System

Hoe kies ik mijn buikspierprogramma?

Je kan duizenden buikspierprogramma's vinden maar welk is geschikt voor jou? Hoe pas je het aan, Hoe maak je het moeilijker en hoe blijf je je lichaam verrassen? Welk zijn de meest geschikte buikspieroefeningen voor jouw sport en hoe giet je dat in jouw persoonlijke buikspierprogramma?

Belangrijk is om te beginnen bij je doel: Waarom wil je je buikspieren versterken? Als je buikspieren wil trainen om af te slanken, dan willen we je meteen meegeven dat het versterken van je buik niet zo'n efficiënte manier is om vetten te verbranden. Niet dat het slecht is maar je gaat veel tijd verliezen en je kan die veel beter benutten. Wil je je buik versterken om je rug te ondersteunen, dan is het belangrijk om te weten wat je rugpijn veroorzaakt en van daaruit beginnen. Buikspiertraining is maar een kleine schakel in het grote geheel.
Wil je je sportprestaties verbeteren, bv meer duelkracht bij het voetballen of basketballen dan kan het belangrijk zijn om te weten hoe je buikspieren functioneren/werken en dan te kijken op welke manier ze actief worden bij je sport of activiteit.
We hebben bovenaan al aangegeven dat je dan je buikspieren best in stand kan gaan trainen, op een logische en natuurlijke manier. Buikspieren remmen evengoed bewegingen: ga maar eens rechtstaan, plaats je vingers links en rechts van je navel en ga met je romp naar achteren. Je zal voelen dat de buikspieren actief worden om je beweging naar achter te remmen en je terug te brengen naar je uitgangspositie. Hoe vaak komt een basketballer in zo'n positie? Denk maar aan het springen en achterwaarts reiken naar een bal.
Ben je op zoek naar jouw persoonlijke buikspierprogramma, kies dan in functie van jouw doelstelling en kies voor een functionele manier om je buik te trainen. Log zeker in op ons gratis educatieve 12-weken buikspierprogramma om meer te leren over buikspieren, hoe ze werken en hoe je ze functioneler kan gaan trainen.


Functioneel trainen van buikspieren

Er is momenteel veel te doen omtrent buikspiertraining en stabilisatietraining. Wat is er onstabiel en hoe gaan we daarop werken?
Hoe gaan buikspieren ons helpen om te stabiliseren?
Er zijn veel voorbeelden terug te vinden hoe je je buikspieren en romp kan gaan stabiliseren maar we zijn het niet eens met de manier waarop, tenminste als je ervan uitgaat dat je gaat stabiliseren door stil te houden / te fixeren.
Op elke pagina van onze website kan je inschrijven op ons GRATIS en functioneel buikspierprogramma. Het is een educatief programma dat niet bol staat van voorbeelden maar je stap na stap doet nadenken over de huidige manier van buikspiertraining en je stap na stap duidelijk zal maken hoe je meer en meer je buik op een functionele manier kan gaan trainen. Naarmate de weken vorderen zal je meer en meer inzicht krijgen in de materie en zullen we je tonen hoe je op een eenvoudige en logischere manier je buik kan gaan trainen.
Het 'functionele' krachtprogramma voor voetballers en voetbaltrainers: PRO


Topsport: Voorbeelden uit de praktijk

Topsport: Jonas Ivens (Voetbal)


bron: www.kvmechelen.be Jonas Ivens (14/10/1984)
Momenteel profvoetballer bij FC Groningen, NL
Trainingsperiode bij Willem: september 2007 tot 2010.



Ervaringen:

  • Jeugd bij KSK Beveren.
  • 2 seizoenen in het eerste elftal van KMSK Deinze.
  • Sinds 2006 in het eerste elftal van KV Mechelen (6 doelpunten in 2de klasse).
  • Seizoen 2007-2008 debuut in 1ste klasse (reeds 4 doelpunten op strafschop in 13 wedstrijden).
  • Seizoen 2010-2011: FC Groningen, NL
  • Momenteel (2016/2017): physical coach Waasland-Beveren

Ambities:

  • Zo ver mogelijk te geraken in mijn sporttak. Door hard te werken, proberen beter te worden.

Jonas, waarom ben je gestart met personal training?

Jonas: Ik had het gevoel dat ik nog iets miste in mijn trainingen. Van de club uit kregen we een jaar geleden een fitnessprogramma van ongeveer een tiental oefeningen. Persoonlijk vond ik dat er te weinig variatie in de oefeningen zat en ik had ook nood aan een meer persoonlijke en specifieke begeleiding. Juist op dat moment sprak Willem mij aan ivm. zijn methode en dat was juist wat ik zocht!


Hoe denk je dat personal training je kan helpen in je sport/ambities?

Jonas: Doordat personal training zich specifiek richt op 1 persoon ipv. een groep, kan er beter en efficiënter gewerkt worden. Omdat we enkel oefeningen doen die me als voetballer te goede komen, verwacht ik een grote vooruitgang op die punten die in een groepsgebeuren minder aan bod kunnen komen. Door het veelvuldig werken rond instabiliteit, wordt er veel dynamischer gewerkt dan op toestellen waar er maar 1 spier of spiergroep aan bod komt.
bron: www.kvmechelen.be bron: www.kvmechelen.be








Willem, hoe gaat het trainen met Jonas?

Willem: Super! Ik had Jonas inderdaad zelf aangesproken omdat het me opviel dat hij herviel in dezelfde oefeningen en bewegingen die niet echt voetbalgericht waren. Na een eerste geprek was me snel duidelijk dat hij begreep dat we zijn training konden optimaliseren naar zijn sport toe. Jonas heeft op dat vlak een echte profmentaliteit en laat niets aan het toeval over. Hij begrijpt maar al te goed dat in topsport het verschil vaak gemaakt wordt door details.
We werken veel op stabiliteit in buik, heup- en schoudergordel en maken de bewegingen zo voetbalgericht mogelijk. Op die manier brengen we veel variatie in zijn training en ben ik er zeker van dat hij zijn talenten op het vlak van duelkracht nog verder kan ontplooien!



bron: www.kvmechelen.be








Willem, wat kunnen jouw trainingen betekenen voor de voetbalsport?

Willem: Laten we hopen dat de interesse van jonge spelers zoals Pieter (Crabeels) en Jonas een aanzet zullen zijn voor vele anderen. Stabilisatietraining en functioneel trainen geeft zeker een meerwaarde aan de prestaties van de moderne voetballer. De praktijk leert me dat veel voetballers de voordelen niet zien van 'het krachthonk' en vanzelfsprekend heeft dat een invloed op hun motivatie. Ik ben ervan overtuigd dat we met creatieve en voetbalgerichte trainingen de interesse kunnen aanwakkeren en dat de resultaten zullen volgen.


Jonas Ivens in actie


Om onderstaande filmpjes te bekijken hebt u Windows Media Player of wmv compatibele speler nodig. Klik op het logo om de media speler te downloaden.

Op 17/6/2010 tekent Jonas Ivens een 4-jarig contract bij FC Groningen, een beloning van zijn harde werk en voorbeeldmentaliteit. We wensen Jonas veel succes bij zijn nieuwe club en zijn verdere carrière!
Klik hier.



Topsport: Nana Asare (Voetbal)


Nana Asare (11-7-1986)
Profvoetballer bij KV Mechelen tot 2008-2009
Sinds 2009-2010 actief bij FC Utrecht
Trainingsperiode bij Willem: juli 2008 tot op heden.




My experience in soccer (Nana Asare, oktober 2008)
I started playing soccer since I was a kid from my native home to a school of Feyenoord Academy located in Ghana, originally from Feyenoord Rotterdam. I was very young when I was selected to be part of the school, ever then my career started.
When I played in Feyenoord Rotterdam, I have had a lot of experience playing with guys like Van Persie, Salomon Kalou.
Then I was given on loan deal to Royal Antwerp when I was 18 years old for 1 year and then on loan again for KV Mechelen, my recent team.
Playing and training have let me had a lot of experience and confidence, both on field and out of the field.
I have represented my nation Ghana for the Black Stars and as a member of the team that won bronze 8 months ago in the African Cup of Nations, it was the best experience so far in my life.

bron: www.kvmechelen.bebron: Beweging In Praktijk








My ambition
My ambition is to try to always be the best and work very hard, play a lot for my nation and also get to the highest level in soccer, which can be any club in any country but England, Spain, Italy and France are my favourite destination.

bron: www.kvmechelen.bebron: Beweging In Praktijk








Reasons why I started personal training
There are a lot of reasons but I have selected 2 best of them.
1. to avoid getting too many injuries in one season like I had a season before I started personal training. I had lots of injuries that send me to the side lines almost every month.
2. to get strong mentally, physically and emotionally.

bron: www.kvmechelen.bebron: Beweging In Praktijk








Willem
Training with Willem; it's like going through hell and still living ;) , He is a great personal trainer that gives you confidence and courage, he knows what he is doing when to work and when to take it easy. I have personally noticed a lot of difference since I started working with him: I 'm getting stronger and stronger every week!
He is great and I will recommend him to any professional sporter!

bron: www.kvmechelen.bebron: Beweging In Praktijk








Nana Asare 2 miljoen euro waard: 'dankzij mijn persoonlijke trainer doe ik dingen die ik vroeger niet kon'
(Bron: GVA, 11/12/2008)
Lees het artikel.

Op 27/5/2009 tekent Nana een 4-jarig contract bij FC Utrecht, een beloning van zijn harde werk. We wensen Nana veel succes bij zijn nieuwe club en bij zijn verdere carrière.
Ondertussen speelt Nana al een aantal seizoenen bij AA Gent, met oa het veroveren van de titel in het seizoen 2014/2015
Klik hier.


The Fat Decimator System

Topsport: Abdul-Yakini Iddi (Voetbal)


Abdul-Yakini Iddi (25-5-1986)
Momenteel profvoetballer bij KV Mechelen.
Trainingsperiode bij Willem: begin augustus 2009 tot 2013.

(meer info volgt)
















Topsport: Pieter Crabeels (Voetbal)


bron: www.kvmechelen.be Pieter Crabeels (30/11/1982)
Profvoetballer bij KV Mechelen.
Trainingsperiode bij Willem: 2006- 2007.
Momenteel actief bij KSK Heist.










Pieter, waarom ben je gestart met een personal trainer te werken?

Pieter: Omdat ik reeds een hele tijd aan het sukkelen was met allerlei blessures, waaronder mijn buikspieren. Na mijn buikspieroperatie was het voor mij belangrijk om in de beste omstandigheden te gaan trainen.
In een gesprek met Willem vertelde hij me dat ik via 'core-stability' goede resultaten kan halen die me ook zouden helpen in mijn sport. Hij vertelde me immers dat je bv. niet een luchtduel gaat winnen door een sterke schouder, borst of biceps, maar door de kracht en de stabiliteit in je romp.
We zijn nu al een tijdje samen aan het trainen, en ik ben heel tevreden met onze samenwerking.



Topsport: Eveline Decroos (Basketbal)


Eveline Decroos (26/12/1984)
In juni 2006 student psychologie aan de KUL en internationaal basketbalspeelster in onze 1ste afdeling.



Ervaringen:

  • Meerdere selecties voor het nationale damesteam U18, U20 met Europese kampioenschappen in Spanje, Roemenië, Portugal en Frankrijk.
  • Sinds 2002 actief in onze 1ste Belgische afdeling.
  • 2004-2005: topscoorster van het jaar + 2de plaats speelster van het jaar.
  • Sinds 2004 in de preselectie van het 1ste nationale damesteam.
  • 2005-2006: Belgisch vice-kampioen en bekerfinalist, 2de plaats speelster van het jaar.







Ambities:

  • Bij de vaste kern behoren van het nationale damesteam.
  • Na de studies een carrière uitbouwen in het buitenland, bij voorkeur Spanje of Frankrijk.

Eveline, waarom ben je oorspronkelijk met een personal trainer beginnen werken?

Eveline: Oorspronkelijk ben ik met Willem gaan samenwerken om kennis te verwerven van de fitnesstoestellen, om meer variatie te hebben in mijn training, een hogere intensiteit, om zinvoller en efficiënter te trainen, aangepast aan de omstandigheden (bv. als ik een training of wedstrijd had). Daarnaast kan ik ook altijd bij hem terecht voor informatie over voeding.

Welke vooruitgang heb je tot nu toe al gemaakt?

Eveline: Meer stabiliteit en kracht, meer zelfvertrouwen gekregen wat uiteindelijk leidt tot betere prestaties in mijn sport.

Waarom langer doorgaan met Willem?

Eveline: Ik wil nog meer vooruitgang boeken qua stabiliteit omdat ik weet dat het zeer belangrijk is voor mijn sport. In het tussenseizoen kunnen we samen nog verderwerken aan mijn algemene conditie en kracht.
We zijn ondertussen ook gestart met de 'performance formule' waar we heel specifiek en basketgericht werken!

Willem, hoe gaat het trainen met Eveline?

Willem: Het is voor mij 'super' om te kunnen trainen met iemand die zo leergierig, gretig en ambitieus is zoals Eveline.
Ze heeft de intentie om het in haar sport zover mogelijk te schoppen en het is een uitdaging voor mij om haar daarbij te helpen!
Het is nog niet alle (top)sporters duidelijk dat 'core'training kan helpen bij het optimaliseren van hun prestaties. Daarom ben ik blij dat Eveline de voordelen van deze manier van trainen voelt en er ten volle gebruik van maakt.
Ze is er terecht van overtuigd dat ze alleen de beste prestaties kan leveren als haar lichaam en geest 100% voorbereid is.











Topsport: Kim Mathijs (Ijsdansen)


Willem is onlangs gestart met het trainen van Kim in voorbereiding naar de Olympische Spelen van 2014.

Meer info volgt.



Herstel als een topsporter

Je bent zo goed als je laatste herstel.
Onder vele sporters leeft de idee dat sportvoeding en voedingssupplementen enkel nuttig en nodig zijn voor professionele sporters. In realiteit kan je enkel het maximale uit je lichaam halen als je lichaam op het juiste moment de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Daarom kunnen advies op maat en voedingssupplementen een positieve bijdrage leveren aan de prestaties van alle sporters. Jong en oud, prof of amateur.

De kwaliteit van je training hangt in zeer grote mate af van in hoeverre je bent hersteld van je vorige training of wedstrijd. Het enige verschil tussen topsporters en amateursporters of recreanten is de hersteltijd tussen twee inspanningen. Train je éénmaal per week dan heeft je lichaam meer tijd om de inspanning te verwerken dan een opeenvolging van bijvoorbeeld 5 trainingssessies per week. In beide gevallen blijft het doel hetzelfde namelijk zo snel mogelijk herstellen en sportvoeding kan daarbij helpen. Voedingssupplementen zullen ook de gezondheid optimaliseren en zo het risico op blessures verkleinen.

Starten met de basis. Een goede basis is zeer belangrijk. Een uitgebalanceerde en gevarieerde basisvoeding gebaseerd op de vernieuwde voedingspiramide is nodig, wil sportvoeding nuttig zijn. Over basisvoeding en de voedingspiramide circuleert al veel goede informatie op het internet.

Hier nog even alles op een rijtje:

  • minstens vijf porties groenten en fruit per dag (rauwe of gestoomde groenten en ongeperst fruit verkiezen)
  • varieer zoveel mogelijk en eet kleurrijk
  • verkies volkoren rijst, pasta, brood,... en granen boven geraffineerd ( dood ) voedsel
  • eiwitten kunnen perfect uit plantaardig voedingsmiddelen gehaald worden
  • 2 à 3-maal per week vis
  • Eet mager/wit vlees, hoewel een stuk rood vlees af en toe geen kwaad kan
  • indien je veel eieren eet kan je het eigeel verwijderen en enkel het eiwit opeten
  • voeg enkel zout toe als je geproefd hebt, verkies andere kruiden en specerijen
  • vermijd gefrituurd ( of probeer kokosvet ), bereide vlees- en vissalades,...
  • verkies plantaardige vetten en oliën en bescherm ze met anti-oxydanten
  • vermijd alcohol en frisdranken
  • drink minimaal 1,5 à 2 liter water per dag


Is de basisvoeding nog voldoende?
Het is al lang geen geheim meer dat onze voeding minder en minder bruikbare voedingsstoffen binnen krijgt, en dat de kwaliteit van onze, zelfs gezonde, voeding erop achteruit gaat. Fruit rijpt soms onderweg van de andere kant van de wereld, soms zonder maar een straaltje zonlicht gezien te hebben. Raffinage, vaak om de houdbaarheid te verlengen, haalt de meeste levende elementen eruit waardoor we nog slechts 'arme' voeding op ons bord krijgen. Stress, vervuiling en ondermaatse voeding zorgen ervoor dat onze 'gezonde' basis steeds smaller wordt en dat we, vaak zonder het te beseffen, tekorten oplopen. Dit is vaak te voelen aan een energietekort, gewichtstoenamen, humeur, slechte recuperatie,...
Ons lichaam zit dusdanig goed in elkaar dat we zelfs met een tekort aan vitamines en mineralen toch in staat zijn om in onze energiebehoefte te voorzien. Nadeel van dat biochemische en ingewikkelde proces is meer en meer verzuring van ons lichaam, wat dan op zich meer kans geeft op kanker, degeneratieve aandoeningen en meer.

Welke voedingssupplementen zijn voor mij zinvol?
Welke voedingssupplementen of sportvoeding voor jou nuttig kunnen zijn hangt af van de sporttak die je beoefent. Beoefen je duursport (lopen, wielrennen,...), krachtsport of explosieve sport(gewichtheffen, sprintnummers, springnummers) of beide (voetbal, basketbal). Elke sporttak stelt specifieke eisen aan het lichaam.
Tenslotte heb je nog de supplementen die voor, tijdens en na de inspanning kunnen worden ingenomen.

Is jouw basis in orde? Hou eens vijf dagen aan een stuk alles bij wat je eet, drinkt en op welke momenten ...in een dagboek en controleer het met bovenstaande punten. Wil je je hier meer op toeleggen en je voeding op een gedetailleerde en op jouw noden afgestelde manier opvolgen? Open deze excel file en start onmiddellijk.

Voor, tijdens en na.
Nu we onze basis in orde hebben kunnen we nagaan op welke manier sportvoeding en voedingssupplementen onze prestaties kunnen optimaliseren. Er zijn verschillende supplementen op de markt die de prestaties verbeteren.
Koolhydraatsupplementen die je voor de inspanning inneemt, zorgen er vaak voor dat je met een volle tank aan de inspanning begint. Een sporter heeft, indien hij of zij van tevoren goed eet, voldoende energie voor zestig tot negentig minuten, afhankelijk van de intensiteit van de inspanning. Tijdens de inspanning verlies je vocht, elektrolyten en mineralen. Daarom is het belangrijk om een goede sportdrank te gebruiken tijdens de inspanning om eventuele tekorten te voorkomen of op te vangen. De grootste winst kan worden behaald na de inspanning. Herstelvoeding is essentiel om de recuperatie en het spierherstel te bevorderen. Op hoger niveau of wanneer je meerdere trainingen per week afwerkt, is de uitdaging zo snel mogelijk te herstellen. Het is belangrijk om binnen de 30 minuten na de inspanning een herstelshake met snel verteerbare eiwitten en koolhydraten te nemen.

The Red Tea Detox

Sportvoeding vs gezonde voeding.
Zoals eerder vermeld is het belangrijk beide te combineren. Je hebt als sporter nu eenmaal een verhoogde behoefte aan vitamines, mineralen en voedingsstoffen in het algemeen. Daarnaast maken sporters meer vrije radicalen aan, stoffen die schadelijk zijn voor het lichaam. Daarom zal een multivitamine voor sporters ook altijd worden aangewezen. De kwaliteit van de multivitamine speelt hierbij wel een cruciale rol. Een bloedonderzoek kan helpen bepalen hoe jouw multivitamine er het beste uitziet.

Individualiteit.
Net zoals je training dient de voeding ook individueel te worden opgevolgd. Welk supplement jou het meest kan helpen, hangt enerzijds af van de sporttak die je beoefent en anderzijds van je eigen kenmerken.
Een doelman moet enkele keren per wedstrijd explosief handelen en voor hem kan een combinatie van creatine en gerichte training de sprongkracht vergroten. Een langeafstandsloper, wielrenner, middenvelder heeft dan weer meer behoefte aan koolhydraten, zodat hij de inspanning lang kan volhouden. Sporters die extra caloriëen nodig hebben, maar die vanuit praktisch oogpunt niet meer kunnen eten, kunnen toch aan die behoefte voldoen met extra ondersteuning.


Copyright © 2018 Beweging in praktijk. All rights reserved

Acceptatieteken
EREPS-erkend Personal Trainer.
www.ereps.eu
Gecertificeerd personal trainer
Bekijk mijn certificaat
Gecertificeerd NG360 Golf Performance Specialist
Bekijk mijn certificaat
Gecertificeerd Functioneel fitness coach voetbal
Bekijk mijn certificaat
Functionele programma's
Meer info PROMO
Databank van 70 oefeningen
LOGIN/REGISTREER
Afslank programma
10 beste tips
Rugschool programma
Back to basics
voetbal DVD

Bestellen
Voetbal-DVD FAQ
LOGIN/REGISTREER
Willem Timmermans

Twitter
Volg ons op Twitter
LinkedIN
Mijn LinkedIN profiel
Blog
Onze blog
Partners
Meer weten over 'beter golfen'
Meer weten over podologie.
Meer weten over voedings- supplementen.
Meer weten over preventie.
Meer weten over osteopathie.
Meer weten over voetbalopleidingen.
Meer weten over fietsen.
Meer weten over fitnessopleidingen.
The Red Tea Detox
Helicon-IT